:

БГ евродепутати предлагат - 5% от бюджета на ЕС за планинските региони

БГ евродепутати предлагат - 5% от бюджета на ЕС за планинските региони

В момента се редактира дефиницията в Програмата за развитие на селските райони, защото не отчита разликата в развитието им, а само особеностите на земеделието.

В Европейския парламент е задвижена законодателна инициатива 5% от бюджета на ЕС да отива в планинските региони след 2020 г. – това предлага евродепутатът Илияна Йотова, пише Инвестор.БГ‎.

На конференция за планинските райони миналата седмица тя обясни, че иска специално законодателство за планинските региони в Европа, което да промени сегашния подход - на териториален принцип.

По нейни изчисления така слаборазвитите планински райони ще получат 17 млрд. евро.

„В комисията по регионално развитие на ЕП тече дискусия за развитието на Алпийския регион. Парадоксално, но това е един от богатите региони в Европа“, обясни предложението си тя и допълни, че в Алпийския регион безработицата е едва 2%.

Предложението е било подкрепено след много преговори от Еврокомисията, също и от еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу.

Тя допълни, че в момента се работи по дефиницията какво е планински регион, тъй като определението в Програмата за развитие на селските райони (ПРСРС) е обвързано повече с особеностите на планинското земеделие.

Илияна Йотова съобщи още, че през пролетта предстои гласуване на предложението.

По данни на Министерството на регионалното развитие в планинските и полупланинските региони на България има 123 общини, които заемат 42,5% територията на страната. В тях живее 22% от населението или 1,5 млн. души.

Населението трайно намалява, а прирастът е драстично по-малък от общия за страната. Безработицата е по-висока с 2% - без работа са 122 хил. души.

Евродепутатът Момчил Неков коментира, че условията и правилата за земеделие в тези региони не трябва да бъдат приравнявани със селскостопанските условия в равнините части.

Той даде следния пример - за да получават фермерите директни субсидии, трябва да имат ниви с площ поне 5 дка, с минимален размер на парцелите 1 дка. В планините обаче е трудно да се изпълни това условие и земеделците не могат да кандидатстват за директни плащания.

15:53ч. 07.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.