:

В Румъния - 51% от храните в супермаркетите ще са местно производство

В Румъния - 51% от храните в супермаркетите ще са местно производство

Долната камара на румънския парламент прие закон, с който хранителните магазини и вериги се задължават да продават поне 51% хранителни продукти от румънски произход, съобщава в. "Сега".

Предложението за новия закон бе прието с гласовете на 293-ма души. Нито един не гласува против.

Изключение ще се прави за зимните месеци, в които чуждите зеленчуци и плодове ще могат да бъдат до 70%, писа в. "Адевърул".

За нарушения се предвиждат глоби между 100 000 и 150 000 леи (22 000 - 33 000 евро), а при повторни провинения големите магазини ще бъдат затваряни за до половин година.

Законът влиза в сила през есента и ще се отнася само за супермаркетите с оборот над 2 млн. евро годишно.

Новоприетият закон бе атакуван от сдруженията на собствениците на магазини и хранителни вериги и поради тази причина той беше отлаган многократно преди да се стигне до сегашното му приемане в долната камара на парламента.

Според Асоциацията на големите търговски вериги (AMRCR) законът "подкопава принципите на съвременната търговия", лишава потребителите от избор и ще доведе до покачване на цените.

Има риск българските производители да станат по-привлекателни за магазините в южната част на Румъния, а унгарските – за тези в западната, предупреди още асоциацията.

Комисията по конкуренцията не се възпротиви на предложението с мотива, че местните производители трябва да бъдат подкрепяни, но изрази съмнения в ефективността на мярката, писа Romania Insider.

Всеки румънец оставя месечно на касите в хипермаркетите и супермаркетите в Румъния около 83 евро за хранителни продукти и вещи за лични нужди и нужди, свързани с жилището, тоест 21.6% от средната заплата, която е 385 евро.

За сравнение – гражданите на останалите държави в ЕС дават по-големи суми, но те са по-малък процент от средната заплата.

По-голям процент от доходите си за храна харчат само българите – 108 евро месечно, или 30.9% от средната заплата, пишат румънски медии.

Делът на международните търговски вериги в Румъния е 55% от целия пазар, на фона на 80% на Запад.

22:25ч. 09.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.