Мандраджии::

60% от сиренето и кашкавала са менте

60% от сиренето и кашкавала са менте

Да се спре производството на имитиращи продукти, поискаха от Асоциацията на млекопреработвателите в България на пресконференция в БТА.

Председателят на асоциацията Димитър Зоров заедно с трима негови колеги настояха Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.

Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър.

Според производители в момента на пазара истинското сирене и кашкавал е 40 на сто, а останалите 60 на сто имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми. От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни.

От една година НАП е поставил млякото и млечните продукти в списъка с рискови продукти, върху които има засилен контрол, направено е много, но явно не е достатъчно, смятат преработвателите.

"Всички, които са нарушили законите и влагат растителни мазнини, без да ги обозначат, и наричайки ги сирене или кашкавал, трябва да понесат много сериозни санкции и дори да бъдат затворени. Контролните органи могат да решат проблема с имитиращите продукти", заяви Димитър Зоров.

И даде пример: "Преди 10 години предприятие в Гърция беше глобено с 5 млн. евро заради влагане на необявени растителни мазнини."

От пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните уточниха за "Капитал Daily", че в целия ЕС влагането на растителни мазнини е разрешено и ако те бъдат забранени в страната, това ще постави в неравностойно положение българските фирми.

Специална наредба задължава на щанда млечните продукти да бъдат поставени на отделни места от имитиращите, които пък трябва да бъдат обозначени като съдържащи растителни мазнини.

Участниците в пресконференцията смятат, че обществото се настройва и му се внушава, че няма по-големи нарушители от млекопреработвателите.

"Търговските вериги също носят отговорност. Те натискат за ниски цени. И когато ги попиташ как може да изписват като "сирене" продукт с цена 4 лв. за кг, те казват, че имат декларация от производителя, който твърди, че това е млечен продукт и това им е достатъчно", заяви Димитър Зоров.

19:19ч. 21.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.