:

Преди Коледа - 600 млн. лв. субсидии за единица площ от бюджетния излишък

Преди Коледа - 600 млн. лв. субсидии за единица площ от бюджетния излишък

Плащането на парите през декември се случва за първи път след 2010 г.

Фермерите ще получат сериозен коледен подарък от близо 600 млн. лв. като субсидии за единица площ. Това стана ясно след вчерашното заседание на Министерския съвет в оставка, на което бяха одобрени вътрешни промени в бюджета на Държавния фонд "Земеделие" и в него бяха добавени 592 млн. лв. Парите са от бюджетния излишък.

С тях ще бъдат направени допълнителните плащания по схемата за единно плащане на площ и по мярката за плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения.

Подобна финансова инжекция през декември на текущата година се прави за първи път от 2010 г., припомня в. "Сега". Обикновено субсидиите за площ се дават в началото на следващата година. Парите се възстановяват от Брюксел в рамките на два месеца след плащането им от националните бюджети.

Реално до Коледа на около 61 000 фермери ще бъдат преведени средно около 45 лв. на декар. За възможността да получат коледен подарък тази година съобщи директорът на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов още в края октомври, припомни вчера Медиапул.

Причината графикът да бъде изтеглен са липсата на големи плащания в края на годината и доброто изпълнение на бюджета, който натрупа излишък от 3.4 млрд. лв. в края на октомври. Освен това на 20 ноември аграрното министерство е успяло да представи т.нар. допустим слой за подпомагане.

За по-ранното плащане на субсидиите за площ неколкократно говори в последните седмици и земеделският министър в оставка Десислава Танева. Вчера тя обясни след заседанието на правителството, че корекцията е направена и по настояване на земеделските стопани.

"Тяхното желание е напълно обосновано - да изплатим авансово възможните плащания през декември предвид ниските цени на земеделските суровини", каза министърът.

Фермерите ще получат и още около 400 млн. лв. по мерките за обвързаната подкрепа, зелените плащания, за млади фермери и т.н. Те обаче ще бъдат преведени в началото на следващата година.

За 2016 г. земеделските стопани са заявили преки плащания за 3.725 млн. хектара (37 250 млн. декара). Това е лек ръст спрямо предходната година, когато са били заявени 3.6 млн. хектара за обработване, съобщи Медиапул.

Припомняне

Парите за земеделците бяха една от причините за падането на първия кабинет на Бойко Борисов през 2013 г. Тогава фермерите настояваха сумите да дойдат през януари. Бившият финансов министър Симеон Дянков отказа и отложи плащането за края на февруари. Фермерите излязоха на протести, Дянков бе освободен, но ден по-късно падна целият кабинет.

Този път авансовото плащане идва след падането на правителството.

Снимката е от nivabg.com

20:58ч. 23.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.