:

63,5% от житото става за хляб

63,5% от житото става за хляб

63,5% от общото производство на пшеница са с качество удовлетворяващо изискванията на мелничарския отрасъл, съобщи Добринка Павлова, директор на дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство" към Министерството на земеделието и храните.

„Жътвата приключи в оптимални срокове”, обясни тя. По думите й, тази година е била благоприятна за развитието на пшеницата. „На моменти имаше променлива метеорологична обстановка-преовлажняване през есенния период, през януари също имаше обилни валежи, но съвсем малка част от площите тогава се наложи да бъдат разорани. През целият период на развитие на есенниците имаше добра влагозапасеност, така че те добре и успешно се развиха и формираха добив”, поясни Павлова.

По думите й, качеството на зърното по отношение на технологичните показатели се определя като добро. „Въз основа на получените данни за качествената характеристика на произведената пшеница е установено, че над 63,5% от общото производство на пшеница са с качество удовлетворяващо изискванията на мелничарския отрасъл за производство на висококачествени брашна, хляб и хлебни изделия”, допълни тя, като припомни, че в средата на месец юли се е провел консултативен съвет по зърното.

„Тогава беше разгарът на жътвата на пшеницата, докато ечемика беше почти прибран. Земеделските производители споделиха, че годината е била трудна за тях и ние със сигурност трябва да се съгласим, че когато производството е под открито небе е трудно, но когато накрая като резултат получим добри добиви тогава и удовлетвореността от положения труд е по-голяма”, каза Добринка Павлова.

11:36ч. 24.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.