:

75 на сто от обработваемите земи нямат противоградова защита

75 на сто от обработваемите земи нямат противоградова защита

Новата система за противоградова защита предвижда земеделците да плащат до 90 стотинки на декар за защита от градушки.

Градушките през 2016-та ще бъдат рекордни за последните 10 години. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването „Денят започва” по БНТ.

Към днешна дата пораженията от тези явления са по-големи от рекордната досега 2014 г. Със сигурност тази година ще е най-тежка откъм зъгуби, нанесени от градушки. По думите й, към днешна дата са пострадали 7 хил. декара, но те са само в обхвата на земеделските площи, които са защитени с противоградовата защита.

Обаче противоградовата защита в България в момента обхваща малко над 10,5 млн. дка обработваеми земи, което представлява 25% от общо обработваемите площи.

Танева съобщи още, че се вдига държавната помощ за застраховане при градушки до 2,5 млн. лева. Ще се увеличи и щатът от ракетострелци, на които ще им бъде осигурено по-добро заплащане.

Предвижда се изграждането на нови 32 площадки, като по този начин ще се защитават 11,5 млн. дка.

Със самолети ще може да се защитят земеделските площи не само от градушки, но и от проливни дъждове и слани. Авиационният метод за защита ще стартира още от следващия сезон с използването на общо 10 самолета, от които първоначално ще бъдат закупени 2, а другите ще бъдат наети.

Тъй като защитата не може да бъде на 100 %, министър Танева призова земеделските производители да застраховат обработваемите си площи.

Новата система за противоградова защита предвижда земеделците да плащат до 90 стотинки на декар за защита от градушки. Защитаваната земя ще достигне 91,4% от общия й размер или 36,6 млн. дка, обеща Танева.

11:02ч. 02.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.