Сив сектор:

85% от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява

85% от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява

85 на сто от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява, а 60 % от производителите у нас работят в сивия сектор, информираха от Националния съюз на градинарите, асоциациите на картофопроизводителите, овощарите и други в бранша, цитирани от БТА.

Те предупреждават, че ако не се промени ситуацията, скоро на пазара няма да има български плодове и зеленчуци.

Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него, твърди Слави Трифонов от Съюза на градинарите. Единият начин е, че не се внася, тъй като плодовете и зеленчуците са бързооборотна стока.

Всеки търговец, купувайки сутринта плодове и зеленчуци, вечерта знае, колко ДДС не е актувал със счетоводен документ. Това е ясно вечерта и не се внася.

Другият начин е да пътуват едни документи за експорт на плодове и зеленчуци, да се връщат подпечатани и да се кандидатства за ДДС пред бюджета. Това вече се казва чисто източване.

В нито една страна-членка на Европейския съюз не можеш да спреш едно превозно средство, в което има плодове и зеленчуци, то да идва от която и да е част на света и да го отвориш и да продаваш. Такава държава няма.

Производителите настояват за по-добро подпомагане на сектора и ползване на румънския опит, който задължава поне 51 процента от храната на пазарите да е местно производство.

В момента българският пазар е залят с плодове и зеленчуци, пътували 2500 км, което означава, че са третирани с препарати, които да ги запазят, но определено нямат никаква свежест.

Известен оптимизъм за бранша идва от решението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да отдели звеното за качеството на плодовете и зеленчуците в самостоятелна структура.

Според фермерите, българските преработватели предпочитат по-евтините вносни зеленчуци, които по думите им не са обложени с ДДС, за разлика от българските.

От бранша предупредиха още за липса на кадри - от ръководни до специалисти и работници.

00:24ч. 19.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.