:

Борбата продължава - 94 потвърдени огнища на нодуларен дерматит

Борбата продължава - 94 потвърдени огнища на нодуларен дерматит

Засегнати са 51 населени места в 23 общини на 7 области, съобщиха от аграрното ведомство.

94 са потвърдените огнища на заразен нодуларен дерматит в 7 области, съобщи „Фокус”.

Още на 16-и май вечерта е доставена втората пратка от ваксини – 175 000 броя, а в момента тече вторият етап от кампанията за ваксинация.

Ваксинацията ще обхване пограничните райони с Гърция, Сърбия, Македония и Турция. Припомняме, че в края на юни се очаква трета пратка с ваксини.

Междувременно, някои фермери настояват зе тотална ваксинация на животните. По време на заседание на парламентарната комисия по земеделие в края на работната седмица фермерът Йордан Койчев, който предлага говедата в цялата страна да бъдат ваксинирани, настоява също така информацията от Агенцията по храните да бъде качвана веднага на сайта на ДФЗ, защото в противен случай има разминавания в данните.

Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров каза, че всички налични ваксини към момента, ще бъдат насочени към страната ни, а Македония, в която също има огнища, ще трябва да изчака два месеца за лекарствата. Според наличния брой ваксини ще бъдат ваксинирани всички животни в Южна България и в северната част на страната – по границата със Сърбия, уточни още Димитров.

Засегнати са 51 населени места в 23 общини, съобщиха от аграрното ведомство.

 

09:32ч. 22.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.